Siirry pääsisältöön

Ruokailu

Päiväkotiruokailu

Päiväkotiruoka on suomalaista perusruokaa. Lasta totutetaan myös uusiin makuihin ja ruokakulttuureihin. Ateriat ovat terveellisiä, monipuolisia ja vaihtelevia. Päiväkotiruoka edistää lapsen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä ylläpitää vireyttä hoitopäivän aikana.

Päiväkodissa tarjottu ruoka kattaa 2/3 kokopäivähoidossa olevan lapsen energia- ja suojaravintoaineiden tarpeesta. Kokopäivähoidossa lapselle tarjotaan aamupala, lounas ja välipala, vuorohoidossa oleville myös päivällinen ja iltapala. Osapäivähoidossa oleville lapsille tarjotaan ne ateriat, jotka ovat tarjolla lapsen hoidossa olon aikana.

Valtaosalle päivähoidossa/esikoulussa oleville ruoka valmistetaan Taavetin koulun keittiöllä. Jurvalan päiväkotiin ruoka kuljetetaan Taavetista. 

Taavetissa pienimmät lapset ruokailevat omissa ryhmissään, samoin vuororyhmän iltaruokailut tapahtuvat päiväkodin tiloissa. Isommat lapset ja esikoululaiset ruokailevat päiväkodin ruokasalissa.

Kouluruokailu

Kouluruokailu on olennainen osa koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Sen ravitsemuksellinen merkitys oppilaan hyvinvoinnin, terveyden ja työtehon ylläpitäjänä on merkittävä.
Kouluissa tarjottu ruoka tyydyttää 1/3 oppilaan energia- ja suojaravintoaineiden tarpeesta.

Aterian täysipainoisuus riippuu annoksen oikeaoppisesta koostamisesta, joka on merkityksellistä sillä oppilaat annostelevat ruokansa omatoimisesti itsepalvelulinjastosta. Ateriakokonaisuuden kokoamisen avuksi esillä on ravitsemussuositusten mukainen lautasmalli tarjottimella tai julisteena.

Täysipainoiseen ateriaan kuuluvat pääruoan lisäksi kasvis- tai hedelmälisäke, leipä, levite ja ruokajuoma (maito, piimä tai vesi).

Luumäellä peruskoulujen ja lukion sekä päiväkotien ruoat valmistetaan Taavetin koulukeittiössä, josta ruoka kuljetetaan Kangasvarren koululle ja Jurvalan päiväkotiin.

Tarjottavat ruoat ovat tyypillisiä suomalaisia arkiaterioita. Aika ajoin on tarjolla teemojen mukaisia ruokia, kuten sydänviikolla. Asiakkaiden toiveruokaa valmistetaan pari kertaa lukuvuoden aikana.   Ruokalistassa noudatamme 12 viikon kiertoa. Ruokalistat ovat nähtävillä koulujen ja päiväkotien ilmoitustauluilla, Wilmassa sekä Luumäen lehdessä viikottain. Ruokailijoilla on mahdollisuus vaikuttaa palautteen kautta tarjottaviin sekä aterioinnin viihtyisyyteen.

Lisäksi oppilailla on mahdollisuus maksulliseen välipalatarjoiluun mikäli koulupäivän pituuteen liittyvät kriteerit täyttyvät. Lisätietoja koulukeittiöltä tai kansliasta.

Asiakaita ohjataan terveelliseen ravitsemukseen sekä oikeisiin ruokailutottumuksiin ja – tapoihin. Eritysruokavalioiden ollessa kyseessä tiedot toimitetaan koulukeittiölle ja päivitetään vuosittain syksyisin. Tätä varten tarvittavan lomakkeen saa koululta.

Seuraavista erityisruokavalioista tulee toimittaa terveydenhuollon ammattilaisen antama todistus:

  • diabetes
  • maitoallergia
  • keliakia
  • vilja-allergia
  • ruoka-aineet, jotka aiheuttavat hengenvaarallisen reaktion

Muista ruoka-aineallergioista ei vaadita todistusta vaan huoltajan tai vanhemman täyttämä ja allekirjoittama erityisruokavaliolomake riittää todennukseksi. Mikäli erityisruokavalioon tulee muutoksia, niistä tulee ilmoittaa keittiöön välittömästi. Samoin laajoja erityisruokavaliota noudattavien (luettelo yllä) toivotaan ilmoittavan poissaoloista ruokaa valmistavalle keittiölle hävikin ja turhan työn välttämiseksi.

Tulostettava lomake löytyy sivun alaosasta.

Päiväkoti- ja kouluruokaa tai ruokailua koskevissa asioissa voi mieluusti antaa palautetta suoraan valmistavalle keittiölle.

Henkilökunta toivoo asiakkaiden nauttivan aterioista!

Yhteystiedot

Ruokapalveluesimies
Marjo Uronen
040 712 3524