Siirry pääsisältöön

Rikos- ja riita-asioiden sovittelu

Rakennamme sovintoa – rikos- ja riita-asioiden sovittelu Kaakkois-Suomessa

Sovittelu on maksuton ja vapaaehtoinen palvelu, jossa molemmat osapuolet voivat kohdata toisensa ja käsitellä rikoksen tai riidan aiheuttamia haittoja. Sovittelussa ovat mukana asianosaisten lisäksi vapaaehtoiset ja puolueettomat sovittelijat, jotka auttavat asian käsittelyssä. Tavoitteena on auttaa osapuolia löytämään keskenään heitä tyydyttävät ratkaisut ja keinot aiheutuneiden haittojen hyvittämiseksi.

Tavallisimmin soviteltavat asiat ovat väkivaltarikoksia, omaisuusrikoksia tai erilaisia riita-asioita. Sovittelu edellyttää kaikkien osapuolien suostumusta, lisäksi alaikäisen huoltajalta tai muulta lailliselta edustajalta. Osapuolet voivat myös keskeyttää sovittelun koska tahansa.

Sovittelua voi ehdottaa rikoksen tai riidan osapuoli, huoltaja tai edunvalvoja, poliisi, syyttäjä tai muu viranomainen. Sovittelualoite tehdään sovittelutoimistoon (yhteystiedot alempana), jossa selvitetään asian soveltuvuus sovitteluun. Mikäli asia soveltuu soviteltavaksi, ottaa sovittelutoimisto yhteyttä kaikkiin osapuoliin.

Sovittelussa osapuolet voivat sopia, kuinka korvata aiheutuneita vahinkoja tai haittoja (esimerkiksi rahalla, työllä tai muilla tavoilla). Mikäli kaikkia osapuolia tyydyttävä sopimus saadaan aikaiseksi, tehdään kirjallinen sopimus, jonka noudattamista sovittelutoimisto seuraa.

Sovittelun seurauksena viranomaiset voivat keskeyttää oikeuskäsittelyn tai sovittelu voidaan ottaa huomioon mahdollista rangaistusta harkittaessa.

Lisää tietoa:

Etelä-Karjalan alueella rikos- ja riita-asioiden sovittelupalvelua tuottaa
Kymi-Saimaan sovittelutoimisto
www.sovittelu.fi
www.thl.fi/sovittelu