Siirry pääsisältöön
Julkaistu 19.4.2022

Luumäen kunnan varautuminen

Luumäen kunnassa suoritetaan jatkuvaa varautumistyötä sekä toimialakohtaisin suunnitelmapäivityksin että koko organisaation valmiutta ylläpitäen. Kunnalla on lakisääteinen velvollisuus varautua häiriötilanteisiin ja turvata toimintojensa jatkuvuus mahdollisimman pitkään erilaisissa häiriötilanteissa. Vallitsevan maailmantilanteen johdosta kriittisimpiä varautumisen kokonaisuuksia on pyritty tunnistamaan ja edelleen vahvistamaan viimeisimmät uhkakuvat erityisesti huomioiden.

Luumäen kunta työstää parhaillaan yhdessä muiden Etelä-Karjalan kuntien kanssa kuntien valmiussuunnitelman yleistä osaa. Nykyinen voimassa oleva, vuonna 2019 päivitetty valmiussuunnitelma on edelleen varsin toimiva ohje kaikille kuntaorganisaation toimijoille. Uudessa päivityksessä tullaan huomioimaan Etelä-Karjalan alueellisessa riskiarviossa vuoden vaihteessa tapahtunut uudistus sekä Venäjän Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan vaikutus kunnan varautumisen edellytyksiin ja painopisteisiin. Yhteistyö on osa yli kymmenen vuoden ajan toimineen Etelä-Karjalan KuntaTurvan yhteistyötoimintaa kuntien ja eri viranomaisten kesken. KuntaTurvan on koko maankunnan varautumisyhteistyöelimen EKTURVA-verkoston alajaos.

Luumäen kunnan alueella nopeimmin kriisitilanteeseen reagoiva toiminto on alueellinen valmiuskeskus. Se perustetaan minkälaisessa tahansa alueellisessa tarpeessa Eksoten, Pelastuslaitoksen ja kunnan yhteisellä päätöksellä. Valmiuskeskuksen toiminnot rakennetaan kulloinkin vallitsevan tarpeen mukaisesti paikallisen väestön toimintakyvyn tukemiseksi. Luumäen alueella ensisijaisia valmiuskeskuspaikkoja ovat kunnan kirjastorakennukset. Viranomaiset sopivat millaisen toiminnan valmiuskeskus kulloinkin tarjoaa – keskus voi keveimmillään toimia vain virallisen tiedottamisen tukikohtana, jos esimerkiksi alueen kaikki muut viestikanavat ovat poissa käytöstä (puhelimet, internet, radio, TV-lähetykset).

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut entistä konkreettisemmin sen, että yhteiskunnan vastustuskyky ulkoista häiriötekijää kohtaan on sitä parempi, mitä sitkeämpi kansa on kriisin keskellä. Jokainen kuntalainen voi varautua tämän sitkeyden ylläpitämiseen huolehtimalla oman ruokakuntansa selviytymisestä vähintään kolmen vuorokauden ajan kotivaran turvin. Keskeisimpänä tässä varautumisessa on juoma, ruoka, radio ja kanssaihmisten tukeminen. Seikkaperäistä tietoa aiheesta löytyy osoitteesta 72tuntia.fi. Kyseiselle sivustolle on koottu viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille.

Seuraavan kerran Luumäen kunta harjoittelee loppuvuodesta koko maakunnan kattavassa valmiusharjoituksessa. Tuohon harjoitukseen valmistaudumme nyt entistäkin huolellisemmin ja motivoituneemmin.

Katso myös tietopaketti väestönsuojista: pelastustoimi.fi/pelastustoimi/varautuminen/vaestonsuojelu

Jaa sivu: