Menneet hankkeet

Pajarin Pojat Itsenäisyydentiellä 2018-2019

Toukokuun alussa 2018 alkoi Pajarin Pojat Itsenäisyydentiellä -hanke, jossa etsittiin lisää kohteita Itsenäisyydentielle läntisen Luumäen alueelta. Nyt nostettiin esille vähemmän tunnettuja Väliväylän tuntumassa olevia linnoitteita  ja Hamina-Taavetti -linjan linnoitteita. Hanketta tehtiin yhteistyössä Pajarin Poikien eli JR 16 perinneyhdistyksen kanssa. JR 16 oli linnoittamassa Väliväylän alueella ennen talvisodan syttymistä. Kesän aikana kartoitettiin maastossa omatoimiseen tutustumiseen että opastettavaksi soveltuvia kohteita. Lisäksi etsittiin kohteisiin liittyvää tietoa. Soveltuviin kohteisiin teetetään opastustaulut ja hankitaan mahdollisuukisen mukaan liikenneopasteet jatkohankkeiden myötä.

Hanke päättyi lokakuussa 2019 pidettyyn juhlaan, jossa muisteltiin JR 16 oloaikaa Taavetissa ja sen tekemiä linnoitustöitä vuonna 1939. Juhlaan liittyi myös linnoitustöitä kertova näyttely Taavetin kirjastossa syksyllä 2019.

Hanke toteutettiin Leader-rahoituksella ja se oli luonteeltaan kehittämishanke. Hanketta hallinnoi Luumäen kunta. Hankkeen toteutusaika 1.5.2018-31.12.2019. Hankkeen osarahoittajia olivat Pajarin Poikien perinneyhdistys ry, Salpalinjan perinneyhdistys, Luumäen Osuuspankki ja Salpa Hotelli/Kivijärven rantakiinteistöt. Lisäksi hankkeessa tehtiin talkootyötä.

Itsenäisyydentie -hanke 2016-2017

Itsenäisyydentie-hanke kokosi yhteen uuden Kuutostien sivuun jäävän Jurvalan tieosuuden ja sen ulkopuolen nähtävyyskohteita sekä palveluita Itsenäisyydentien teeman alle. Merkittävimmät opastettavat kohteet tien varrella ovat Kotkaniemi, Salpalinjan kohteet ja Taavetin linnoitus. Paikallista väriä tuovat muistomerkit ja Luumäen kirkonmäki. Kohteet kertovat sekä Jurvalan alueen, Luumäen että koko Suomen historiasta. Eri kohteille kulkijoita ohjaavat liikenneopasteet sekä infopisteiden taulut karttoineen.  Kohdetauluissa on historia tietoa saatavilla suomenkielen ohella tiivistetysti sekä englanniksi että venäjäksi. Lisäksi tietoa jaetaan esitteen sekä Itsenäisyydentien-sivujen avulla.
 

Hanketta suunniteltiin historian harrastajien toimesta jo vuosia aiemmin ja se toteutui Luumäen kunnan vetämänä hankkeena. Itsenäisyydentie-hankkeelle myönnettiin Leader-rahoitus. Hankkeen kokonaisbudjetti oli 93 000 euroa ja se jakautui kehittämis- ja investointihankkeen kesken.

Hankkeen yksityisrahoitukseen osallistuivat useita paikallisia yhteisöjä ja yrityksiä: Aurek Oy, Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Granicon, Hotelli Salpa/Kivijärven rantakiinteistöt, Kotkaniemi-säätiö, Luumäen osuuspankki, Oy Ansari-Yhtymä, P.E. Svinhufvudin muistosäätiö, Palin Granit Oy, Salpalinjan perinneyhdistys ry, TG Granit ja lisäksi tehtiin talkootyötä.  Hanke hyväksyttiin myös Suomi100 -ohjelmaan