Pro Patria -taulut

Isänmaan puolesta kaatuneiden muistoksi teetettiin sotien jälkeen kouluille muistotauluja eli Pro Patria -tauluja. Luumäellä on tauluja kolmea eri mallia: jääkärikapteeni Taavi Tainan tekemät puiset taulut, kehystetyt pahville painetut taulut sekä valkoiset tai tummat kivitaulut. Tauluja ovat hankkineet eri aikoina koulujen johtokunnat tai paikalliset yhdistykset, kuten Kangasvarren alueen taulun paikallinen nuorisoseura.

Tauluihin on kirjattu talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden nimet, syntymä- ja kuolinajat. Joissakin saattaa olla mukana sisällissodan aikaisia nimiä kuten Heikkilän koulupiirin taulussa. Taavetin koulukeskuksessa on iso valkoinen marmoritaulu mustalla kehyksellä. Tähän on koottu kaikki kunnan alueen sankarivainajat, yhteensä 252 kpl.

Luumäen kunnan alueella on ollut kaikkiaan 18 koulua. Tauluja ei ole välttämättä ehditty teettää kaikille kouluille ennen niiden lakkauttamista. Pro Patria -tauluja tehtiin yleisesti sodan jälkeisinä vuosikymmeninä 1970-luvulle asti ja isompia kaikki vainajat sisältäneitä tauluja on teetetty vielä hiljattain. Luumäen taulujen hankkimisajankohdista ei ole tarkkaa selvyyttä, sillä osa koulujen arkistoista paloi kunnantalon palon yhteydessä 1980-luvulla.

Itsenäisyydentie hankkeen aikana selvitettiin kahdeksan taulun sijainti ja kunto sekä kahdesta taulusta saatiin tietoja, mutta niiden sijaintia ja kuntoa ei pystytty selvittämään. Tauluja on kadonnut koulurakennuksien myynnin yhteydessä. Pääsääntöisesti taulut pyrittiin siirtämään lähistöllä jatkavalle koululle, viime vuosina niitä on jätetty myös kyläyhteisöjen käytössä oleviin tiloihin.