Siirry pääsisältöön
Julkaistu 4.12.2023

Luumäen laajakaistahanke sai toisen myönteisen tukipäätöksen Traficomin laajakaistatukiohjelmasta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt Saimaan Kuitu Oy:lle 478 500 euroa valtiontukea nopeiden kiinteiden verkkojen rakentamiseksi Luumäen kunnan alueelle. Traficomin aiempi tukipäätös Luumäen laajakaistahankkeen ensimmäiselle vaiheelle viime vuonna oli liki 600 000 euroa.

Länsi-Saimaan kuntien omistama Saimaan Kuitu Oy on rakentanut laajakaistaverkkoa Luumäelle Taavetin keskustan, Jurvalan, Risulahden ja Niemelän alueelle. Tässä uudessa hankkeessa laajakaistaverkkoa rakennetaan pohjoiselle alueelle Savitaipaleentien varteen ja eteläiselle alueelle Haminantien varteen.

Luumäen kunnanhallitus on päättänyt 28.8.2023, että kunta sitoutuu 33 % rahoitusosuuteen Luumäki pohjoinen / etelä -nimisen laajakaistahankkeen tukikelpoisista kustannuksista, enintään 478 500 €, mikäli Traficom myöntää Saimaan Kuitu Oy:lle valtion laajakaistarakentamisen tukea. Valtionavustuksen saamisen edellytyksenä oli, että kunta osallistuu rakentamiskustannuksiin valtioneuvoston asetuksessa määritellyllä osuudella.

Verkon rakentaminen alkaa ensi kesänä

”Luumäen kunta on erittäin tyytyväinen toiseen myönteiseen valtiontukipäätökseen. On tärkeää, että meneillään oleva hanke saa jatkoa ja näin yritykset, kuntalaiset sekä vapaa-ajan asukkaat saavat mahdollisimman tehokkaat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet”, toteaa Luumäen kunnanjohtaja Risto Alaheikka.  

”On strategisesti tärkeää, että Luumäen valokuituhankkeelle tulee jatkoa. Saamme verkolle varmistukset Savitaipaleen suunnasta ja näin parannamme omalta osaltamme tiedonvälityksen ja datansiirron turvallisuutta alueella. Verkon rakentaminen alkaa ensi kesänä”, Saimaan Kuidun toimitusjohtaja Jari Käyhty toteaa.


Traficomin laajakaistatukiohjelmasta jaetaan valtiontukea nopeiden kiinteiden verkkojen rakentamiseen alueille, joille ne eivät todennäköisesti kaupallisesti rakentuisi. Ohjelmalle on varattu 32 miljoonaa euroa vuosille 2022–2023. Rahoitusta on haettu EU:n elpymistukivälineestä.     

Kartta luukuitu 3 eteläisestä alueesta

Kuvassa on Luumäki etelä Haminantie alue

Kartta Luukuitu 3 pohjoisesta alueesta

Kuvassa Luumäki pohjoinen Savitaipaleentien alue.

Jaa sivu: