Siirry pääsisältöön
Julkaistu 31.10.2023

Kunnanhallituksen kokoustiedote 30.10.2023

 

Luumäen Kunnanhallituksen kokoustiedote 30.10.2023

 

Luumäellä on lähivuosina monen muun pienen maaseutukunnan tavoin edessään taloudellisia haasteita.
Pyrimme ne voittamaan lisäämällä kunnan veto- ja pitovoimaa palveluita kehittämällä.

Kunnan tarkoitus ei ole kerätä rahaa vaan tuottaa hyviä palveluita kuntalaisille mahdollisimman tehokkaasti. Lähivuosina joudumme näitä "lihavina vuosina" kuntalaisilta kerättyjä varoja käyttämään, mutta se pitää tehdä mahdollisimman taitavasti kaikkien luumäkeläisten hyväksi.

Metsä- ja sijoitusvarallisuuden maltillisella myynnillä sekä myös maltillisilla veronkorotuksilla tasapainotetaan taloutta. Kunnanvaltuustolle esitetään kunnan tuloveroprosentin korottamista nykyisestä 8.36 prosenttiyksiköstä 8,8 prosenttiyksikköön.

Suomen hallituksen esityksestä eduskunnan päätöksellä maapohjan kiinteistövero nousee Luumäellä valtakunnalliseen tulevaan minimiarvoon 1,3 prosenttiyksikköä. Lisäksi ehdotetaan otettavaksi käyttöön naapurikunnissamme (Savitaipale, Lappeenranta) jo aiemmin käytössä ollut rakentamattoman rakennuspaikan vero 3,0 prosenttiyksikköä.

Haluamme edelleen säilyttää ja kehittää palvelutasoa eri puolilla kuntaa, jotta Luumäen niin pito- kuin vetovoima edelleen paranee.

Tänä vuonna olemme saaneet Luumäen elinvoiman kannalta rohkaisevia uutisia muuttoliikkeen oltua kunnan kannalta positiivinen ja lapsia ennustetaan syntyvän Luumäelle tänään vuonna miltei tuplasti enemmän kuin edellisinä vuosina (tämän vuoden ennuste on tällä hetkellä 35 lasta).

Elinvoimaa kasvattavina käytännön toimenpiteinä voidaan mainita valokuiturakentamisen jatkuminen ja uuden hyvinvointiaseman rakennustyöt, jotka alkoivat viime viikolla.

Kun eri puolilla Suomea ollaan sulkemassa Luumäkeä isompien paikkakuntien hyvinvointiasemia, Luumäki on tässä kuten myös syntyvien lasten määrän kehityksessäkin todella positiivinen poikkeus koko maan mittakaavassakin.

Etelä-Karjalan Hyvinvointialueen johtaja Sally Leskinen totesi urakkasopimusten allekirjoitustilaisuudessa viime viikolla (hänen sanojaan vapaasti lainaten): ”Tämän hankkeen ansiosta Luumäellä on tarjolla ajanmukaiset hyvinvointipalvelut muutamaksi kymmeneksi vuodeksi eteenpäin”.

Olemme saaneet viime aikoina Luumäelle paljon positiivista julkisuutta erilaisista toimenpiteistä ja Luumäen tunnettuus myös valtakunnallisesti on lisääntynyt erityisesti Kotkaniemi-foorumi tapahtuman ansiosta. Luumäellä on kasvavaa lumovoimaa, joka antaa meille ”lisää potkua” toteuttaa määrätietoisesti uutta kuntastrategiaa ja sen mukaisia toimenpiteitä.

Jaa sivu: