Vertaisohjaus innostaa liikkumaan koulun välitunnilla

Luumäen kouluissa oppilaille tarjotaan mahdollisuus osallistua välkkäritoimintaan, jossa he suunnittelevat ja toteuttavat peruskoululaisille liikuntapainotteisia välitunteja ja tapahtumia. Välkkäreinä voivat toimia peruskoululaiset 5.-luokkalaisista ylöspäin.

Välkkäriryhmät toteuttavat vuorotellen joka ikäryhmälle viikoittaisen liikunnallisen välitunnin. Suunnitelmat kirjataan ja hyväksytetään ensin opettajalla. Apua ja tukea välituntien ohjaamiseen saa myös välituntia valvovalta opettajalta.

- Ohjatessaan muille leikkiä tai peliä lapset ja nuoret tulevat samalla harjoittaneeksi monia yleishyödyllisiä taitoja, kuten kuulijajoukolle esiintymistä, tekemisen organisointia ja vuorovaikutustaitoja, sanoo koulutusta lukuvuodesta 2018–2019 alkaen vetänyt Luumäen hyvinvointiopettaja ja -koordinaattori Jokke Eloranta.

Koulutusta on ollut Luumäen kouluissa lukuvuodesta 2013–2014 lähtien osana Liikkuva koulu -hanketta. Elorannan tarjoama koulutus pohjautuu entisen Nuori Suomi ry:n välkkäritoimintaohjaukseen.

Sen aikana lapset ja nuoret pääsevät pohtimaan välkkäritoimintaa ja tehtävän vaatimuksia. Mietitään muun muassa kannustamisen ja mukaan innostamisen tärkeyttä sekä miten ja millaisia pelejä ja leikkejä välitunneilla voisi opettaa. Vertaisohjaamista harjoitellaan myös käytännössä.

- Oppilaat ovat pitäneet koulutuksesta ja välkkäritoiminnasta. Opettajatkin ovat olleet tyytyväisiä, kun koko koulu tulee liikkuneeksi viikoittain opetussuunnitelmaan kuuluvien oppituntien lisäksi, sanoo Eloranta.

Lukuvuoden ensimmäiseen koulutukseen osallistuneet välkkärit, 5.- ja 6.-luokkalaiset, organisoivat ensimmäisen liikunnallisen välituntinsa tällä viikolla.

Lisätietoja tarvittaessa antaa
Hyvinvointiopettaja ja -koordinaattori Jokke Eloranta, p. 040 775 8254, etunimi.sukunimi (a) luumaki.fi