Taavetin koulu on palkittu Etelä-Karjalan urheilugaalassa

 

Taavetin koulu on palkittu Etelä-Karjalan urheilugaalassa

Hankekoordinaattori Taija Liiri ja rehtori Pekka Hyvärinen ovat vastaanottaneet Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu ry:n (EKLU) myöntämän ”Harrastaminen koulupäivän yhteydessä”-palkinnon viime perjantaina 29. huhtikuuta Imatralla järjestetyssä gaalassa.

Luumäkeläinen Taija Liiri on toiminut alusta asti Harrastamisen Suomen malli – hankkeen paikallisena hankekoordinaatorina.

Kaikki kerhot ovat olleet maksuttomia ja ne ovat järjestetty siten, että oppilaat ovat voineet harrastaa joustavasti joko koulupäivän keskellä tai heti koulupäivän päättyessä. Myös koulupäivän jälkeen on ollut mahdollista osallistua esimerkiksi eSports-kerhoon, jossa on harjoiteltu oman pelin rakentamista. Tätä kerhoa on vedetty etäyhteydellä Oulusta käsin.

Taija Liiri, joka on ollut suositun Parkour ryhmän vetäjänä, on siirtymässä nyt eri tehtäviin ja toivoo että tilalle saataisiin nyt uusi vetäjä. Ohjauksen voisi toteuttaa myös osittain verkkokoulutuksena.

Rehtori Pekka Hyvärinen kertoo, että monet kerhoista ovat liikunnallisia ja harrastustoiminta on monipuolista. Tarjolla on kerhotoimintaa esimerkiksi liikunnan, kiipeilyn ja kuntosalin parissa. Mieluisia harrastusvaihtoehtoja ovat olleet myös musiikki, eläimet ja sirkustoiminta.  Alakouluissa on ollut enemmän kiinnostusta kerhotoimintaa kohtaan, mutta tavoitteena on tarjota lisää toimintaa myös yläkoulun puolelle. Ensi lukuvuodeksi Luumäen kunta on saanut 30 000 euron hankeavustuksen, jolla harrastamismahdollisuuksia luodaan koulupäivien yhteyteen lapsille ja nuorille. Lähiaikoina käynnistetään keskustelut eri toimijoiden kanssa syksyn tarjonnasta.

Harrastustoiminnan järjestämisestä on vastannut osittain opettajakunta, mutta suuri osa on ollut ulkopuolisten ohjaajien käsissä. Ensi syksyksi pyritään uutena toimintona saamaan EKLUn työntekijä käymään Luumäellä kerran viikossa. Hän keskittyisi sekä varhaiskasvatuksen että koulun liikuntatarjontaan. Suunnitelmissa on mm. pienoisautokerho, joka toteutetaan Luumäen seurakunnan tiloissa. Ohjaajille pyritään saamaan myös peruskoulutusta ensi lukukaudelle.

Taavetin koulu on pitkään tukenut vahvasti koululaisten liikunnan harrastamista. Hankkeita ovat olleet mm. Liikkuva koulu ja lukion Liikkuva opiskelija- hankkeet. Koulun ulkoalueille on toteutettu kaksi lähiliikuntapaikkaa, jotka ovat käytettävissä koulupäivien ulkopuolella. Palkittua toimintaa on myös Kangasvarren koululla, jossa pidetään sirkuskerhoa ja eläinkerhoa.

Luumäen kouluissa on tehty pitkään töitä nuorten liikunnallisuuden ja harrastamisen eteen. On hienoa, että Luumäki toimi Harrastamisen Suomen mallin pilottikuntana keväällä 2021 ja toiminta jatkuu yhä.